Yama’s& niyama’s

In feite zijn de Yamas richtlijnen over hoe je je moet opstellen tegenover de rest van de wereld. Niyama’s zijn meer op jezelf gericht. Het kan vertaald worden als persoonlijke waarheden en disciplines. Bij Lots proberen we deze waarden zoveel mogelijk na te leven. Hieronder een samenvatting als geheugensteuntje.

 De yama’s:

Ahimsa houdt  in dat je je onthoud van alle vormen van geweld. Zowel fysiek als verbaal. Je leeft in harmonie met je medemens (EN jezelf). Satya – Waarheid. Je onthoud je bij Satya van leugens en probeert anderen niet opzettelijk te kwetsen. Wees eerlijk en oprecht tegenover anderen en jezelf. Wat je voelt, zegt en doet zitten op een lijn. Je doet je niet anders voor dan je bent. Om dit te kunnen doen moet je vrij zijn van angst. Geweld komt voort uit angst. Hiervoor moet je geest een omschakeling maken naar positiviteit, liefde, compassie en tolerantie. Ook voor dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Asteya – Niet stelen. Niet alleen het niet stelen van spullen hoort hierbij. Maar ook woorden en gedachten stelen van anderen. Dit zorgt ervoor dat je verleidingen kunt weerstaan. Brahmacharya – Zelfbeheersing. Deze beoefening betekent dat je je onthoudt van losbandigheid en gulzig gedrag. Als je hierin slaag ontwikkel je een bron van energie en vitaliteit. Aparigraha – Hebzuchtloosheid. Je traint je geest om niet alsmaar meer te willen, maar tevreden te zijn met wat je op dit moment hebt.

De niyama’s:

Saucha – Zuiverheid / Puurheid. Zuiverheid van het lichaam en geest. Het lichaam kun je zuiver en puur houden door natuurlijke voeding te nemen en te leven in een schone omgeving. Daarnaast moet de geest gezuiverd worden van negatieve emoties zoals lust, haat, agressie, hebzucht en jaloezie etc. Santosha – Tevredenheid. Of het nu mee zit of tegen zit voor tevredenheid kun je kiezen. Jij kunt bepalen hoe je op een bepaalde situatie reageert. Je bent tevreden ongeacht wat er in de buitenwereld gebeurt. Tapas – Zelfdiscipline. De kracht, discipline en doorzettingsvermogen om jezelf persoonlijk te onder wat voor omstandigheden dan ook. Svadhyaya – Zelfstudie. Je zelf persoonlijk blijven ontwikkelen en de beste versie van jezelf (willen) worden. Je blijven verdiepen in nieuwe theorie en dit in de praktijk proberen toe te passen. Maar ook zelfreflectie en leren van het verleden hoort hierbij. Isvara pranidhana – Overgave. In werkelijkheid betekent dit dat je jezelf overgeeft aan iets wat groter is dan jijzelf. Het universum. Het is het besef dat je maar een klein onderdeel bent van een groter geheel.